Verschillende connectoren voor glasvezel

In de wereld van de koperen databekabeling is het makkelijk, daar sluit je alles aan met een RJ45 connector.
Zodra je met glasvezel gaat werken wordt de keuze meteen een stuk groter, in dit artikel duiken wij in de verschillende soorten connectoren.

FC-connector

De FC-connector is een type glasvezelconnector met schroefbevestiging. Een vrijloopsysteem voorkomt dat tijdens het vastschroeven van de connector de uiteinden van de ferrule ten opzichte van elkaar verdraaien. Dit is een verouderd type connector dat tegenwoordig nog slechts incidenteel wordt gebruikt. De FC-connector heeft een ferrulediameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel.

ST-connector

De ST-connector (de Engelse afkorting van: Straight Tip) is een type lichtgeleiderconnector met bajonetsluiting. De ferrule heeft een diameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel. De ST-connector is een doorontwikkelde uitvoering van de FC-connector en wordt eveneens nog maar weinig gebruikt.

SC-connector

De SC-connector (de Engelse afkorting van: Subscriber Connector) is een type glasvezelconnector met kliksluiting. De ferrule heeft een diameter van 2,5 mm. Dit type
connector is na de LC-connector het meest gebruikte type connector.

LC-connector

De Lampert-connector is één van de meest gebruikte typen glasvezelconnectoren. Hij wordt voornamelijk gebruikt vanwege zijn compacte afmetingen, die ongeveer overeenkomen met die van RJ45-componenten uit de kopertechniek. De LC-connector heeft een ferrulediameter van 1,25 mm en biedt plaats aan één vezel.

Grayle heeft de volgende LC glasvezel patchkabels in haar assortiment:

In de SC/LC connectoren zit onderling ook nog een verschil.
Standaard zijn de connectoren voorzien van een PC ferrule, maar dit kan ook met een APC ferrule.
Wat het verschil is tussen PC of APC leest u hier onder.

PC of convexe snede

Het Physical Contact, of de convexe snede, doelt op de snede-geometrie van het connectoruiteinde in de ferrule.

Bij een convexe snede wordt het contactvlak van de ferrule bolrond en haaks-symmetrisch op de ferrule-as geslepen. De convexe snede is de standaardsnede die voor glasvezelconnectoren wordt toegepast.

APC

Het Angled Physical Contact, ofwel de schuine snede, doelt op de snede-geometrie van het connectoruiteinde in de ferrule. Bij een schuine snede is het contactvlak van de ferrule convex geslepen onder een hoek van 8° met de ferrule-as.

APC-connectoren worden doorgaans gebruikt voor singlemode-vezels. De schuine snede voorkomt dat reflecties op het uiteinde van de vezel terugkaatsen en daarmee de overdracht verstoren. Er is hier sprake van een hoge reflectiedemping.

 


Gerelateerde artikelen:
Het verschil tussen glasvezel single- of multimode?Wanneer kies je voor koper bekabeling en wanneer voor glas?