Het verschil tussen Singlemode & Multimode

Technische termen

1. OS = Optical Single Mode
2. OM = Optical Multie Mode
3. Duplex = Glasvezel kabel waarmee een signaal heen-en-weer gestuurd kan worden
4. µm = micrometer (1µm = 0.001 millimeters)

Wat is glasvezel?

Glasvezel (fibre in het Engels, fiber in het Amerikaans) is een haardunne vezel van glas. Glas wordt gesmolten en vervolgens tot vezels getrokken.
Doordat licht in de glasvezel een kleine hoek met de buitenkant van de glasvezel maakt, blijft het licht -dankzij interne reflectie- in de vezel. De smalste glasvezel heeft een diameter van slechts 9µm (0,009mm)!

Kabel compositie

Een glasvezel kabel is zeer kwetsbaar en wordt daarom goed beschermd middels een buiten mantel, buffer zone en binnen mantel.

single mode kabel compositie diagram
Glasvezel kabel compositie

De diameter van een glasvezel kabel wordt aangegeven in micrometers, bijvoorbeeld: 9/125µm.
Dit betekend dat de glasvezel een diameter heeft van 9 micron en het geheel (vezel incl. mantel) een diameter van 125 micron.

We onderscheiden twee type glasvezel, deze zijn weer onder verdeeld in verschillende snelheidscategorieën.

  1. Single Mode glasvezel
    • OS1
    • OS2
  2. Multi Mode glasvezel
    • OM3
    • OM4

Single Mode

De Single Mode kabel is een glasvezel kabel waardoor één signaal verstuurd kan worden. Het lichtsignaal kan alleen maar rechtdoor, dit zorgt er voor dat er weinig weerstand is en dat een Single Mode kabel een bereik kan hebben van 40Km!

single mode signaal diagram
Single Mode signaal

We onderscheiden verschillende typen Single Mode: OS1 en OS2. Deze typen geven de snelheidscategorie van de kabel aan, OS2 is de verbeterde versie van OS1.

Specificaties

Kern/Buitenmantel Verlies in dB Bandbreedte Toepassing
7 ~ 10/125µm
(meest voorkomend: 9/125µm)
0.4/0.25 dB/km bij 1310/1550nm ~100 Terahertz Telecom / CATV / Lange afstand LAN’s

Multi Mode

Multi Mode glasvezel kan -in tegenstelling tot Single Mode- meerdere signalen tegelijk doorlaten, de lichtsignalen worden onder meerdere invalshoeken de glasvezel in gestuurd.
Dit kan op 2 manieren gedaan worden:

multi mode step index glasvezel
Step-index multi mode:
Dit was het eerste multi mode ontwerp, echter is het nu veelste traag om goed gebruikt te kunnen worden. De reden van de traagheid zit hem in de demping. De lichtstralen verplaatsen zich random door de fiber heen waardoor signalen niet allemaal te gelijk aankomen.

Multi mode graded index glasvezel
Graded-index multi mode:
Graded index multimode glasvezel gebruikt variaties in de samenstelling van het glas (in de kern) ter compensatie voor de verschillende weglengte van de lichtstralen. Het biedt honderden keer meer bandbreedte dan stap index vezel – tot ongeveer 2 gigahertz. Er zijn 2 types in gebruik, 50/125 en 62,5 / 125, waarbij de getallen de kern / mantel diameter zijn in microns.

Graded index (GI) vezel heeft een kern waarvan de materialen zijn gekozen om de modale dispersie die veroorzaakt wordt door verschillende weglengte van verschillende lichtstralen te minimaliseren. Hierdoor komen alle lichtstralen op het zelfde moment aan. De paden die deze lichtstralen nemen zijn gekromt – een parabool om precies te zijn – met een lagere index aan de buitenzijde van de kern. De lagere index zendt de hogere hoek lichtstralen (de zogenaamde hogere orde modi) sneller dan de lagere index die in de buurt van het centrum van de kern zitten. Zodoende zijn de lichtstralen die recht door de fiber lopen langzamer dan de lichtstralen die het ‘parabool pad’ gaan.

 


Gerelateerde artikelen:
Wanneer kies je voor koper bekabeling en wanneer voor glas?Welke connectoren zijn er voor glasvezel?Waar staat 10Gb voor?