Verschil tussen stugge kern en soepele kern

Installatiekabel / stugge kabel

Installatiekabel (ook wel massieve/stugge kabel genoemd) wordt gebruikt in de muren / kabelgoten van woningen en gebouwen om afstanden van maximaal 90 meter te overbruggen. Deze kabel heeft over het algemeen een dikkere enkele koperen kern en is daardoor ook minder flexibel. (1 koperkern, zie afbeelding). Vermijd haakse bochten tijdens installaties.

Detailfoto van stugge UTP kabel

Installatiekabel / stugge kabel monteer je af op patchpanelen, wandcontactdozen of keystones (op de zogenoemde LSA stroken).
Deze stugge kabel moet men in de LSA stroken duwen met een punchdowntool.
LSA stroken zijn voorzien van 2 messen waar de kabel precies tussenkomt en de mantel doorgesneden wordt en zo verbinding maakt met de koperen kern.
Voor een nette afwerking kun je de draden ook ‘punchen’ met de punchdowntool welke voorzien is van een mesje, hiermee snij je meteen de overtollige kabel weg.

Patchkabel / stranded / soepele kabel

Patchkabel is flexibeler omdat het bestaat uit allemaal dunne koperdraadjes.
Deze kabel wordt voornamelijk gebruikt voor het zelf maken van patchkabels. Bij patchkabels plaats je aan de uiteinden van de kabel RJ45 connectoren.
Als je een soepele kabel op een LSA strook probeert te monteren zal dat niet gaan, de mesjes in de LSA strook snijden namelijk de koper aders door!

Detailfoto van soepele UTP kabel.

De meeste connectoren die verkocht worden zijn connectoren voor patchkabels / stranded / soepele kabel.
Deze connectoren hebben puntmesjes die door de patchkabel heensnijden (tussen de kleine koperdraadjes door) als je de kabel aanknijpt.
Als je een RJ45 connector op installatiekabel / stugge kabel zet dan heb je grote kans dat de mesjes afketsen op de harde kern en geen of slecht contact maken, waardoor je een slechte kabel krijgt die veel dataverlies veroorzaakt!

Een vuistregel: Gebruik massieve kabel voor massieve verbindingen en soepele kabel voor een verbinding die wel eens beweegt.

Klik hier voor ons assortiment Installatiekabel / solid / stugge kabel voor LSA stroken.

Klik hier voor ons assortiment Patchkabel / stranded / soepele kabel voor RJ45 connectoren.


Gerelateerde artikelen:
Waar staat 10Gb voor?Kies je voor Koper of CCA?Wat is het verschil tussen LSZH of PVC?Hoe monteer je een kabel aan een patchpaneel?Single Motion Keystone gebruiken