Meerdere gebouwen aansluiten op 1 LAN

Vaak krijgen wij de vraag hoe men meerdere gebouwen met elkaar verbindt over een LAN, en dan 9 van de 10x moet dit via glasvezel gedaan worden in verband met de afstanden tussen de gebouwen onderling.

Een simpele vraag met een iets minder simpel antwoord.
Je kan dit namelijk op 4 manieren aanvliegen, maar welke is de beste?

Mogelijkheid 1: Doorlussen van gebouw naar gebouw dmv multi fiber glasvezelkabels en spliceboxen;
Mogelijkheid 2: Doorlussen van gebouw naar gebouw dmv een 4 fiber glasvezelkabel en losse converters;
Mogelijkheid 3: Doorlussen van gebouw naar gebouw dmv een 4 fiber glasvezelkabel en spliceboxen;
Mogelijkheid 4: Alle panden separaat aangestuurd vanuit 1 controle gebouw.

In theorie is elk van bovenstaande 4 mogelijkheden mogelijk met een combinatie van de volgende artikelen van Grayle:
2: 19inch glasvezel-koper media converter (art.code: ZSMC3211161640)
3: 19inch glasvezel splicebox (art.code: ZSSB42)
4: losse duplex glasvezel-koper media converter (art.code: ZSMC2020120000)
5: losse FTTH 4 core glasvezel splice box (art.code: ZSMB2041100009)

Toelichting mogelijkheid 1:
In deze situatie beginnen we in gebouw 1 met een switch en een 16voudige koper naar glasvezel converter. zodra het koper signaal is omgezet naar glasvezel gaan we door middel van een 16voudige glasvezelkabel naar het volgende gebouw. Eenmaal in gebouw 2 aangekomen gaat de 16voudige glasvezelkabel in een zogenoemde splicebox, waarbij 2 vezels naar een losse Duplex glasvezel converter gaan (en welk op zijn beurt naar de switch van gebouw 2) en de overige 14 fibers gaan via een adapter in de splicebox naar een volgende 14voudige glasvezelkabel naar gebouw 3.
Zie de situatie schets hier onder. (opklik voor groot)
Mogelijkheid 1 om meerdere gebouwen met elkaar te verbinden met glasvezel
Bij elk gebouw gaan er 2 vezels naar de duplex glasvezelconverter in dat gebouw, en de overige fibers gaan door naar het volgende gebouw. En juist door deze vele verbindingen wordt de demping op dit netwerk zo groot dat er geen signaal meer aankomt bij gebouw 3 en verder.

Toelichting mogelijkheid 2:
In deze situatie beginnen we van gebouw naar gebouw door middel van een 4voudige glasvezelkabel. Deze glasvezelkabel wordt afgemonteerd op een FTTH box (product nr. 5 in onderstaande afbeelding), vanaf de FFTH box gaat men verder met een glasvezel patchkabel naar een duplex glasvezel/koper media converter. Om naar het volgende gebouw te gaan gebruiken we de zelfde materialen.
Zie de situatie schets hier onder. (opklik voor groot)
Mogelijkheid 2 om meerdere gebouwen met elkaar te verbinden met glasvezelDeze opstelling kan werken, maar als ergens een schakel om wat voor een rede uitvalt, dan hebben alle opvolgende gebouwen geen verbinding meer!

Toelichting mogelijkheid 3:
In feite is dit de zelfde opstelling als in mogelijkheid 2, echter in plaats van de FTTH box gebruiken we nu de 19inch glasvezel splicebox, dit geeft een nettere afwerking in de patchkast.
Vanuit de splicebox gaan we nog steeds via een duplex glasvezel/koper media converter naar de switch.
Zie de situatie schets hier onder. (opklik voor groot)
Mogelijkheid 3 om meerdere gebouwen met elkaar te verbinden met glasvezelDeze opstelling kan werken, maar als ergens een schakel om wat voor een rede uitvalt, dan hebben alle opvolgende gebouwen geen verbinding meer!

Toelichting mogelijkheid 4:
Dit is in onze ogen de beste oplossing, als hier een schakel uitvalt dan blijven de overige gebouwen gewoon verbinding houden (tenzij de 19inch media converter uitvalt, dan heeft geen enkel gebouw verbinding meer)
In deze situatie wordt elk gebouw afzonderlijk van elkaar met elkaar verbonden, het vergt misschien wat meer graafwerk om alle glasvezelkabels netjes weg te werken maar daar krijg je ook meer zekerheid voor terug mocht er ergens een schakel(media converter/switch/kabel/of de stroom val uit in een gebouw) stukgaan.
Zie de situatie schets hier onder. (opklik voor groot)
Mogelijkheid 4 om meerdere gebouwen met elkaar te verbinden met glasvezel


Gerelateerde artikelen:
Het verschil tussen glasvezel single- of multimode?Wanneer kies je voor koper bekabeling en wanneer voor glas?